Winst voor Roglic in afsluitende tijdrit Baskenland

Primoz Roglic heeft in Eibar op imponerende wijze de afsluitende tijdrit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. Het is de tweede Baskische zege binnen een week voor de Sloveen. Afgelopen donderdag was hij in Bilbao ook al de beste. In de 27,7 kilometerlange heuvelachtige tijdrit liet hij Alejandro Valverde negen seconden achter zich. In het door de Spanjaard gewonnen eindklassement steeg Roglic naar de vijfde plaats. Ploegmaat bij Team LottoNL-Jumbo George Bennett eindigde als tiende in de tijdrit en als elfde in de eindrangschikking.

Dat Roglic in goede vorm verkeert, bewees hij afgelopen donderdag toen hij de derde etappe won. Vandaag reed de Sloveen een goed ingedeelde tijdrit en noteerde onderweg een snelle tussentijd die later door onder anderen Valverde, Contador en Izagirre werd verbeterd. De 27-jarige voormalig schansspringer kon in de tweede helft echter op de macht alsnog de zege naar zich toetrekken.

“Het was een lastige tijdrit, maar alles verliep zoals ik het wilde”, vertelde Roglic na de finish. “Ik heb twee keer gewonnen deze week en word ook nog vijfde in het klassement. Dat ik vandaag de bekende klassementsrenners achter mij laat in een tijdrit, voelt goed. De ploeg heeft me de hele week goed gesteund en het doet deugd dat ik dat zo kan terugbetalen. Vanaf nu richt ik mijn pijlen op de Ronde van Romandië.”

Ploegleider Grischa Niermann verklaart de overwinning door de ijzersterke indeling van de laureaat. “Toen Alberto Contador 33 seconden sneller was dan Primoz bij het eerste tussenpunt, dacht ik eigenlijk dat hij niet meer kon winnen”, analyseerde Niermann de rit van Roglic. “Ook Izagirre en Valverde waren sneller, maar in de tweede helft kon Primoz zoals wel vaker zijn slag slaan. Op dat stuk van het parcours kon hij het verschil maken op de grote versnelling. Puur op kracht pakte hij op Contador bijna een minuut terug. Dan heb je de tijdrit goed gelezen en ingedeeld.”

Na de tijdritzege van Victor Campenaerts in de Ruta del Sol slaat Team LottoNL-Jumbo opnieuw zijn slag in een rit tegen de klok. Met baan- en windtunneltesten en investeringen in materiaal, kleding en helm behoort de discipline tot één van de focusgebieden van de Nederlandse World Tour-formatie. Voor Roglic is de overwinning zijn derde dit seizoen. Eerder won hij de Ronde van de Algarve. Daarmee onderstreept hij zijn stormachtige ontwikkeling die hij onder de Nederlandse vleugels doormaakt. Anderhalve maand geleden besloot hij daarom al zijn contract met Team LottoNL-Jumbo open te breken en met een seizoen te verlengen.

Related updates