Zilver voor Nuis en Smeekens op de slotdag World Cup Nagano

Twee keer zilver voor Team LottoNL-Jumbo. Kjeld Nuis is vandaag tweede geworden op de 1500 meter tijdens de World Cup in Nagano achter de Amerikaan Joey Mantia. Jan Smeekens won zilver op de 500 meter. Hij moest zijn meerdere erkennen in de Duitser Nico Ihle. 


Kjeld Nuis opende op het schema van het baanrecord met een 23,7. Ook zijn eerste volle ronde was met 25,5 een van de snelste. Na 1500 meter kwam de schaatser van Team LottoNL-Jumbo echter 0.20 seconden te kort. Met een tijd van 1.45,63 werd Kjeld Nuis tweede achter Joey Mantia.


De 27-jarige Zuid-Hollander weet waar het mis ging. “Ik heb deze race in de slotronde verloren. Ik ging er vol in en ik was heel goed weg. Voor de 1100 meter moest ik een gat slaan, maar Mantia reed gewoon harder. Een 29,1 in de laatste ronde is niet wat je wil, het had een 28.9 moeten zijn, dan had ik goud gepakt. De benen liepen vol en dit is wat erin zat.”


Nuis is positief over de rest van het seizoen. “Ik heb een hele goede rit gereden alleen het was net te weinig, ik was graag met de dubbel naar huis gegaan door op de 1500 meter ook goud te winnen. Dit was de eerste 1500 meter op snel ijs. Ik blijf erin vliegen want alleen zo kan je uiteindelijk een goede tijd rijden.”


Sven Kramer kon zijn stunt van vorige week niet herhalen. In een tijd van 1.47,02 schaatste Kramer naar een 6e plaats. Zijn ploeggenoot Patrick Roest was iets sneller en werd 5e in een tijd van 1.46,33. Douwe de Vries schaatste met 1.47,81 een tijd die goed was voor de 14e plaats. 


Smeekens


Ook voor Jan Smeekens lag er een zilver medaille klaar na zijn race. Op de 500 meter opende Smeekens in 9,69 en op de streep stopte de klok op 34,89. De Duitse Nico Ihle reed al in de eerste rit een tijd van 34,82  en daar kwam niemand meer onderdoor. 


Smeekens is blij met zijn comeback na jaren blessureleed. “Het is een aangename verassing. Nagano is een mooie en moeilijke baan. Als je techniek klopt, ga je heel hard en dat lukte vandaag.”


“Het waren niet de makkelijkste jaren met veel blessures die lang door bleven emmeren. Het was keihard werken, maar het schaatsen ging weer steeds beter. Ik ben erg gelukkig dat ik dan een 34,8 in Nagano rijd. Door de blessure in mijn rug kon ik minder als een echte sprinter trainen. Dat heb ik deze zomer weer kunnen doen, met meer krachttraining en minder duur. Dat resulteert in goede tijden.”


Ook Kjeld Nuis kwam in actie op de 500 meter. Na twee valse starts moest Nuis de baan verlaten en zo bleef de zilveren medaille op de 1500 meter zijn enige uitslag op de slotdag. 


B - Groep


Vroeg op de dag kwamen Sanneke de Neeling en Alexis Contin al in actie in de B-groep. De Neeling werd 7e op de 500 meter in 39.87. Ook Alexis Contin werd 7e, maar dan op de 1500 meter in 1.49,19.

Related updates